Alles over Sedum

Sedum groeit in de natuur op rotsen en stenen en is een plantensoort die wordt gekenmerkt doo.r behorend tot de succulente familie, door water op te slaan in een specifiek gebied van zijn anotomie, waardoor ze ideaal zijn voor installatie in die gebieden waar de bijdrage van water is schaars of er is een geringe dikte van plantaardig substraat nodig, zoals bijvoorbeeld de daken van gebouwen.

Wat is een sedum dak?

Een extensief groendak of Sedum dak is een dak met vegetatie dat min of meer zelf in stand blijft en dat zichzelf verder kan ontwikkelen en onderhouden. Extensieve groendaken hebben grofweg een substraatdikte tussen de 4 en 15 cm en een gewicht van 30 tot 220 kilo per m2. Bij toepassing van Sedumvegetatie op een groendak is het gewicht circa 30 kg / m2.

Waarom kiezen voor sedum dak voor een groendak?

Het voordeel van Sedums op groendaken is dat ze zeer oppervlakkig geworteld zijn. Dit is de reden waarom ze weinig groeimedium behoeven. Maar wat betekent Sedum eigenlijk? In het Latijns betekent sedeo: zitten. Sedum is afgeleid van sedeo, aangezien Sedumplanten eenvoudigweg groeien op de fijne, rotsachtige gronden waarin ze oorspronkelijk groeien. De Romeinen kenden Sedum. acre als “muurpeper” omdat het op muren groeit en een bittere, peperige smaak heeft.

Waarom willen we niet veel groeimedium op een sedum dak? Ten eerste, hoe dieper het groeimedium, hoe meer gewicht er aan het dak wordt toegevoegd en ten tweede: het is een logistieke nachtmerrie om zakken substraat op een dak te tillen.

Een ander voordeel van sedums is dat ze heel goed bestand zijn tegen droogte. Vanwege de moeilijke toegankelijkheid van daken is het niet aan te raden om regelmatig het dak op te gaan om uw planten te bewateren, te snoeien en van wied vrij te maken. Een sedum-groendak is redelijk onderhoudsarm. Het heeft geen bewatering, deadheading of maaien nodig. Het enige dat nodig is, is jaarlijks slechts één keer voeden en wied weghalen. Verder ook alleen de afwateringsopeningen en goten onderhouden. Lekker gemakkelijk toch?

Sedum-kenmerken.

  • Ze slaan water op om lange periodes van droogte te weerstaan.
  • Ze verdragen temperaturen tot -10 graden.
  • Het blad ontwikkelt zich in de vorm van een tapijt of mat.
  • Ze hebben alleen een beetje plantaardig substraat nodig.
  • Ze zijn resistent tegen parasieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *