CMR

Bij het vervoeren van producten en goederen ben je verplicht bepaalde informatie over de lading bij je te hebben, dit wordt altijd in een vrachtbrief vermeld. Het is verplicht om een CMR vrachtbrief bij je te hebben, er staat niet alleen in wat je vervoert maar ook wat de bestemming is. Vrachtbrieven heb je in verschillende uitvoeringen, binnen en buiten de EU en soms verschillen de brieven zelfs per land. Een CMR papier is verplicht als het land waar je naartoe gaat aangesloten is bij het CMR verdrag. 

CMR

Wie is verplicht voor een vrachtbrief?

Degene die de lading vervoert is niet verantwoordelijk voor de vrachtbrief, de verlader wel want deze stelt ook de vrachtbrief op. Het CMR legt vast wie er verantwoordelijk is voor de lading, is de informatie niet juist op de vrachtbrief is het bedrijf wat als afzender staat verantwoordelijk hiervoor. Voor schade bij de lading is de vervoerder wel aansprakelijk, ook wanneer de lading te laat op de plaats van bestemming is. Vrachtbrieven zijn verplicht op twee uitzonderingen na, bij vervoer van een inboedel of als je een lading van PostNL vervoert. 

CMR

Wat regelt het CMR allemaal?

Is een vrachtbrief goed ingevuld vind je er alle informatie over de vracht, maar ook de eindbestemming en wanneer je lading er moet zijn. De verantwoordelijkheid is het belangrijkste wat wordt geregeld in het CMR, bijvoorbeeld schade aan de lading door de vervoerder. In de overeenkomst voor het vervoeren worden een aantal zaken geregeld, zoals de beperking van de aansprakelijkheid en de hoogte van een eventuele schadevergoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *