Bouwhelmen

Wanneer je als directeur of als hoogwaardigheidsbekleder bij een bouwbedrijf verantwoordelijkheid draagt voor het goed verlopen van een bouwproject, dan komt er heel wat op je af. Dit is geen kleine verantwoordelijkheid, want je wenst natuurlijk dat het project uitmondt in het resultaat dat verwacht wordt en dat dit nog op tijd opgeleverd wordt ook. Tegelijkertijd heb je een bepaalde verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de bouwvakkers. Natuurlijk dienen zij zelf ook bepaalde risico’s uit te sluiten en zichzelf goed tegen mogelijke gevaren te beschermen, zaak is dat mocht er iets misgaan, dat het leed dan al geleden is. Dit is ten eerste naar voor het slachtoffer en andere betrokkenen, het straalt ook op jouw bedrijf af. Voortdurend aan blijven dringen op het naleven van veiligheidsprotocollen is dus een topprioriteit. De bouwhelm speelt daarin zeker een centrale rol, aangezien deze altijd verplicht is op de bouwplaats.

Bouwhelmen

Welke soorten veiligheidshelmen zijn er eigenlijk zoal?

De bouwhelm is een helm die valt onder de veiligheidshelmen. Onder veiligheidshelmen vallen al bij al de volgende varianten:

• De ‘normale’ bouwhelm. Deze wordt vooral op en rond bouwplaatsen gedragen. Ze beschermen tegen doordeweekse risico’s.

• Een niveau veiliger zijn helmen met korte kleppen. Vooral handig voor werkzaamheden die qua risico met bouwwerk te vergelijken zijn, maar waarbij ook veel omhoog moet worden gekeken. 

• Motorhelm, ook wel interventiehelm genoemd. Dit is een afgesloten helm.

• Brandweerhelm: een afgesloten helm die ook nog eens bescherming biedt tegen bijvoorbeeld vlammen, elektriciteit en extreme hitte.