Het is voor de meeste ondernemers niet een favoriete bezigheid, maar de boekhouding van een bedrijf is een zeer belangrijke taak. Hieruit blijkt hoeveel geld je nog verschuldigd bent, welke inkomens je nog kunt verwachten en dus eigenlijk hoe goed jouw bedrijf presteert. Daarom is het verstandig om minstens elke twee weken even de boeken in te duiken zodat je kunt zeggen: mijn boekhouding is in orde! Breng hier structuur in aan, want dat is om twee redenen zeer belangrijk.

Bewaarplicht

Als ondernemer ben je verplicht om je boekhouding 7 jaar te bewaren. Je zal dus informatie op de plank hebben staan die teruggaat naar 2011. Als de belastingdienst deze informatie nodig heeft, dan moet je dit gemakkelijk kunnen geven. Daarom is een actuele administratie, waar je bepaalde informatie voor een bepaalde datum probleemloos en snel voor de dag kunt halen, essentieel.

Periodieke aangifte

Een andere reden waarom het verstandig is je boekhouding goed bij te houden is omdat je als ondernemer elke maand of elke drie maand je periodieke btw-aangifte moet indienen. De frequentie is afhankelijk van de omzet die je draait. Als je boekhouding in orde is zal deze aangifte je niet langer dan 5 minuten kosten en kun je weer verder met je dagelijkse bezigheden. Doe je niets tot je termijn is aangebroken, dan zal je terwijl je je aangifte doet ook direct je boekhouding bij moeten werken. Ben je in tijdsnood dan kun je hierdoor onnodig fouten gaan maken.